Lasagne napoli
: 2007-01-01, 21:42
Lasagne napoli
Lasagne napoli jest potrawą bezmięsną. Opiera się o charakterystyczny dla Neapolitańskiej kuchni sos napoli.
Dla 4 osób
Składniki
• 200 g makaron lasagne
• suszony tymianek
• suszone oregano
• świeża lub suszona bazylia
• 2-4 szklanki sosu napoli
• 150 - 400 g żółtego sera (proporcje sera według indywidualnych preferencji
• 2 szklanki sosu beszamelowego
Sposób przyrządzania
W naczyniu żaroodpornym (orginalnie ceramiczne miski) układać naprzemian warstwy:
• sos napoli
• sos beszamelowy
• tarty ser
Wierzch posypać gęsto tartym serem. Na wierzch przyprawić oregano, tymiankiem i bazylią. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
• Przygotowanie: 30 minut (bez sosów)
Sos beszamelowy to niezastąpiony dodatek do wielu potraw (np. lasagne).
Składniki
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 250 ml mleka
* sól
* szczypta pieprzu
* szczypta gałki muszkatołowej
* 150 g żółtego sera (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania
Do roztopionego masła dodać mąkę i całość podgrzewać przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać mleko i mieszać aż do zgęstnienia. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można poprawić/zmienić smak sosu poprzez dodanie drobno startego żółtego sera (najlepiej twardego).Sprawdzone - polecam dla miłośników smaków napoli (spagetti itp)
Lasagne napoli jest potrawą bezmięsną. Opiera się o charakterystyczny dla Neapolitańskiej kuchni sos napoli.
Dla 4 osób
Składniki
• 200 g makaron lasagne
• suszony tymianek
• suszone oregano
• świeża lub suszona bazylia
• 2-4 szklanki sosu napoli
• 150 - 400 g żółtego sera (proporcje sera według indywidualnych preferencji
• 2 szklanki sosu beszamelowego
Sposób przyrządzania
W naczyniu żaroodpornym (orginalnie ceramiczne miski) układać naprzemian warstwy:
• sos napoli
• sos beszamelowy
• tarty ser
Wierzch posypać gęsto tartym serem. Na wierzch przyprawić oregano, tymiankiem i bazylią. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
• Przygotowanie: 30 minut (bez sosów)
Sos beszamelowy to niezastąpiony dodatek do wielu potraw (np. lasagne).
Składniki
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 250 ml mleka
* sól
* szczypta pieprzu
* szczypta gałki muszkatołowej
* 150 g żółtego sera (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania
Do roztopionego masła dodać mąkę i całość podgrzewać przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać mleko i mieszać aż do zgęstnienia. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można poprawić/zmienić smak sosu poprzez dodanie drobno startego żółtego sera (najlepiej twardego).Sprawdzone - polecam dla miłośników smaków napoli (spagetti itp)