Zapiekana papryka z mięsnym farszem
: 2013-10-19, 16:59
Sezon na paprykę trwa w pełni. Jest dość tania więc gorąco zachęcam do przygotowania tej zapiekanej papryczki z mięsnym farszem. Jest pyszna!
Zapiekana papryka z mięsnym farszem
Składniki:
7 dużych papryk
3 paczki ugotowanego ryżu paraboiled
500 gram mięsa mielonego z karkówki
500 gram pieczarek
3 duże poszatkowane cebule
duży pęczek natki pietruszki
3 średnie jajka
sól, pieprz,
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka przyprawy uniwersalnej
jedna paczka mozzarelli
500 ml bulionu wołowego
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki i natkę pietruszki pokroić drobno. Cebulę zeszklić na klarowanym maśle na rozgrzanej patelni.Następnie połączyć razem z wystudzonym ryżem, mięsem mielonym i jajkami, pieczarkami i natką. Doprawić przyprawą uniwersalną, papryką wędzoną, solą i pieprzem do smaku.
Paprykę umyć, przekroić w poziomie wierzchnie kapturki. Oczyścić wnętrze z zarodków i nadziać farszem mięsno-ryżowym. Nadzianą ułożyć w żaroodpornym garnku, przykryć kapturkami i podlać bulionem wołowym. Zapiekać pod przykrywką przez 1 godzinę w rozgrzanym do 250 stopni C piekarniku. Po tym czasie wyjąć, delikatnie zdjąć kapturki papryk i ułożyć na wierzchu pokrojoną w poziome plastry mozzarellę, nakryć ponownie i wstawić do piekarnika na ok 15 minut.
Zapiekana papryka z mięsnym farszem
Składniki:
7 dużych papryk
3 paczki ugotowanego ryżu paraboiled
500 gram mięsa mielonego z karkówki
500 gram pieczarek
3 duże poszatkowane cebule
duży pęczek natki pietruszki
3 średnie jajka
sól, pieprz,
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka przyprawy uniwersalnej
jedna paczka mozzarelli
500 ml bulionu wołowego
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki i natkę pietruszki pokroić drobno. Cebulę zeszklić na klarowanym maśle na rozgrzanej patelni.Następnie połączyć razem z wystudzonym ryżem, mięsem mielonym i jajkami, pieczarkami i natką. Doprawić przyprawą uniwersalną, papryką wędzoną, solą i pieprzem do smaku.
Paprykę umyć, przekroić w poziomie wierzchnie kapturki. Oczyścić wnętrze z zarodków i nadziać farszem mięsno-ryżowym. Nadzianą ułożyć w żaroodpornym garnku, przykryć kapturkami i podlać bulionem wołowym. Zapiekać pod przykrywką przez 1 godzinę w rozgrzanym do 250 stopni C piekarniku. Po tym czasie wyjąć, delikatnie zdjąć kapturki papryk i ułożyć na wierzchu pokrojoną w poziome plastry mozzarellę, nakryć ponownie i wstawić do piekarnika na ok 15 minut.