Tak właśnie robiłem. Nie bez problemów oczywiście.1. 0,5l piwa
2. 2 łyżeczki cukru
3. Pół łyżeczki cukru waniliowego
4. Zamiast cukru waniliowego można użyć cynamonu w zależności od gutów.
5. Kilka goździków (nie zardzewiałych ) 2-3
Piwo nalać po ściance garnka, tak aby się nie spieniło.
Dodać pozostałe składniki. Mieszając uważnie obserwujemy, aby nie przesadzić z podgrzewaniem.
Zbyt ciepłe piwo nie nadaje się do picia. Jeśli natomiast przypadkiem zagotuje się, to możecie wylać i całą operację zacząć od nowa. Zagotowane piwo "waży" się czy coś takiego, po prostu jest niedobre
Najpierw dodałem cynamonu... hmm piwo zrobiło się mętne i nieładne, a smak.... cóż jaki wygląd taki smak.
Drugim razem już bez cynamonu, ale... piwo mi się zagotowało, smak oczywiście do dup...
No i trzecie podejście. Bez cynamonu, nie za bardzo podgrzane... rezultat ?
Moje pytanie do was:
Znacie jakieś inne sposoby przygotowywania piwa, z miodem, z sokiem itp.
Ale uwaga te przepisy mają być sprawdzone przez was.
Nie zależy mi na gotowym przepisie z książki, bo tego jest pełno, chcę wasze sprawdzone przepisy