autor: jola » 2010-02-26, 15:27
obiecalam ze podam wam latwy przepis na pyszny chlebek ...oto on:
CHLEB RAZOWY
3 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (kupicie ja w Polo)
1 szklanka otrąb
do 1 szklanki ziaren (słonecznik, siemie lniane, pestki dyni...)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju...ja daje oliwe
2 ½ szklanki wody
płaską łyżeczke drożdzy...przy nastepnym chlebku dodajemy zaczyn
Do miski wlać pół szklanki ciepłej wody, dosypać troche mąki pszennej,wsypać cukier i dodac drozdze. Calość przemieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki (nie dodawać jeszcze soli!!!!)
Wszystkie składniki wymieszać łyżką (nie można używać łyżek metalowych ani misek metalowych). Całe mieszanie zajmie nam jakieś 5 minut. Nastepnie trzy duże łyżki rozrobionego ciasta odkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki. Będzie to nasz zaczyn do następnego chlebka. Do reszty ciasta dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy tez jakies 5 minut. Rozrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Blachę (taka jak do pasztetu) wysmarować smalcem,masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy i trzeba zostawić jeszcze na 3 godz. do wyrośnięcia. Chleb należy piec ok. 1 godziny 15 min w rozgrzanym piekarniku do 190-200 stopni C
zaczyn na następne ciasto może być trzymany w lodówce nie dłużej niż 5-7 dni.
obiecalam ze podam wam latwy przepis na pyszny chlebek ...oto on:
CHLEB RAZOWY
3 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (kupicie ja w Polo)
1 szklanka otrąb
do 1 szklanki ziaren (słonecznik, siemie lniane, pestki dyni...)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju...ja daje oliwe
2 ½ szklanki wody
płaską łyżeczke drożdzy...przy nastepnym chlebku dodajemy zaczyn
Do miski wlać pół szklanki ciepłej wody, dosypać troche mąki pszennej,wsypać cukier i dodac drozdze. Calość przemieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki (nie dodawać jeszcze soli!!!!)
Wszystkie składniki wymieszać łyżką (nie można używać łyżek metalowych ani misek metalowych). Całe mieszanie zajmie nam jakieś 5 minut. Nastepnie trzy duże łyżki rozrobionego ciasta odkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki. Będzie to nasz zaczyn do następnego chlebka. Do reszty ciasta dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy tez jakies 5 minut. Rozrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Blachę (taka jak do pasztetu) wysmarować smalcem,masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy i trzeba zostawić jeszcze na 3 godz. do wyrośnięcia. Chleb należy piec ok. 1 godziny 15 min w rozgrzanym piekarniku do 190-200 stopni C
zaczyn na następne ciasto może być trzymany w lodówce nie dłużej niż 5-7 dni.