chlebek ....

Podgląd:


Odpowiedz

Emotikony
:) :( ;) :] :P :[ :zawstydzony: :padam: :chytry: :cool: :dobani: :ok: :krzeslem: :lol:
Wyświetl więcej emotikon

BBCode włączony
[Img] włączony
[URL] włączony
Emotikony włączone

Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: chlebek ....

Re: chlebek ....

autor: domenicatillman » 2024-04-01, 19:06

Uwielbiam piec własny chleb. Muszę jednak zastanowić się nad kupieniem odpowiedniej formy.

Re: chlebek ....

autor: Bszyf3gf » 2024-02-20, 21:53

z czym go podajecie?

Re: chlebek ....

autor: Bucci » 2010-12-10, 13:22

Ile tego cukru trzeba dodać ? Bo nie widzę ilości

Re: chlebek ....

autor: jola » 2010-03-15, 22:19

prosze o opinie osoby, ktore upiekly chlebek zgodnie z przepisem podanym przeze mnie
z gory slicznie dziekuje
jola

Re: chlebek ....

autor: jola » 2010-02-26, 22:12

nie ale jak postaram sie jutro to zrobie :)

Re: chlebek ....

autor: Piter » 2010-02-26, 22:04

Dzięki za dotrzymanie słowa. A masz jakieś swoje fotki tego chlebka?

chlebek ....

autor: jola » 2010-02-26, 15:27

obiecalam ze podam wam latwy przepis na pyszny chlebek ...oto on:

CHLEB RAZOWY

3 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (kupicie ja w Polo)
1 szklanka otrąb
do 1 szklanki ziaren (słonecznik, siemie lniane, pestki dyni...)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju...ja daje oliwe
2 ½ szklanki wody
płaską łyżeczke drożdzy...przy nastepnym chlebku dodajemy zaczyn

Do miski wlać pół szklanki ciepłej wody, dosypać troche mąki pszennej,wsypać cukier i dodac drozdze. Calość przemieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki (nie dodawać jeszcze soli!!!!)
Wszystkie składniki wymieszać łyżką (nie można używać łyżek metalowych ani misek metalowych). Całe mieszanie zajmie nam jakieś 5 minut. Nastepnie trzy duże łyżki rozrobionego ciasta odkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki. Będzie to nasz zaczyn do następnego chlebka. Do reszty ciasta dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy tez jakies 5 minut. Rozrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Blachę (taka jak do pasztetu) wysmarować smalcem,masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy i trzeba zostawić jeszcze na 3 godz. do wyrośnięcia. Chleb należy piec ok. 1 godziny 15 min w rozgrzanym piekarniku do 190-200 stopni C


zaczyn na następne ciasto może być trzymany w lodówce nie dłużej niż 5-7 dni.

Na górę