Szybki sposób na dobre spaghetti

Podgląd:


Odpowiedz

Emotikony
:) :( ;) :] :P :[ :zawstydzony: :padam: :chytry: :cool: :dobani: :ok: :krzeslem: :lol:
Wyświetl więcej emotikon

BBCode włączony
[Img] włączony
[URL] włączony
Emotikony włączone

Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Szybki sposób na dobre spaghetti

Re: Szybki sposób na dobre spaghetti

autor: anna114 » 2022-08-05, 13:35

bardzo smaczne, gotowałam dziś. Dziękuje za przepis)) zdjęcia nie zrobiłam bo wszystko zjedli :)

Re: Szybki sposób na dobre spaghetti

autor: mariahwisozk » 2021-07-22, 15:30

Mięso można zastąpić tofu. W wersji da wegan świetnie smakuje.

Re: Szybki sposób na dobre spaghetti

autor: Maja44 » 2020-07-07, 13:35

Jeśli chciałbyś się doedukować na ten temat więcej to polecam spojrzeć sobie na blog - http://garceramiczny.pl . Według mnie w tym miejscu znajdziesz najbardziej potrzebne informacje odnośnie tego problemu. Według mnie skupienie rzetelnej wiedzy.

autor: Artur_N » 2007-11-06, 19:07

No ser na makaron zgadza sie... A sos na ser, wiadomo, moze niezbyt jasno sie wyrazilem w przepisie ale to chyba oczywiste, sos w jednym garnku mamy a makaron w drugim ;p Wiem, ze sol powoduje twardniecie gotowanej zywnosci, ale nie w stopniu wyczuwalnym przy gotowaniu makaronu, wode zawsze sie osala jesli gotujemy kluski, w przepisach z przed 800 lat tez sypali sol (:
Zajęcia? Chemia ( zywnosciowa, analityczna, uzytkowa, fizyczna), matematyka, fizyka, filozofia, ekonomia, rysunek techniczny, biotechnologia ogólna, materiałoznastwo, informatyka + pare innych o ktorych jeszcze nie wiem ;p

autor: TomaH » 2007-11-06, 17:54

Naprawde studiujesz cos o zywnosci? nie wiem czy wiesz ale sol jezeli cos gotujemy to powoduje twardniecie gotowanej zywnosci ale to taka mala dygresja! Tak naprawde interesuje mnie jakie zajecia sa na takich studiach? Ogólnie przepis super super! Ja robie troche inaczej na goracy odlany makaron zarzucam ser i wszystko jest w serze! warto sprobowac! dopiero potem na to sos i w szystko w garze mieszac!

autor: dazgo » 2007-11-06, 16:35

mniamuśnie :D

autor: Artur_N » 2007-11-06, 12:21

+ do tego wino z pępusia :D

autor: dazgo » 2007-11-06, 10:49

A może podawać na ciepłym ciele kobiety?

Szybki sposób na dobre spaghetti

autor: Artur_N » 2007-11-06, 10:37

To przepis studencki ;) no to jazda:

-Paczka dlugiego makaronu sght, najlepiej malma albo inny, im grubszy i zoltszy tym lepszy.
-1 porcja miesa mielonego wieprzowo/wolowego w bialym kartoniku (np. albert, polo)
-2 glowki cebuli cukrowej (słodka, biała cebula)
-sos do spaghetti w słoiku, najlepiej ŁOWICZ, tani i dobry, polecam.
-przyprawy: papryka ostra, oregano, czomber, kostki smaku (jesli ktos lubi) np. czosnkowa i koperkowa)
-ciezko u nas dostac orginalny parmezan, wiec mozna kupic mozarelle (np. w albercie) i zetrzec na tarce do warzyw, może tez byc normalny zolty ser.

Makaron wiadomo, trzeba ugotowac, do wody lyzka stolowa soli + na sredniej wielkosci garnek ok. 4 lyzek oliwy z oliwek, moze byc tez roślinny (pamietac, ze makaron sie wrzuca jak woda zacznie sie gotowac ;p)

Makaron średniej kategorii do miekkości gotuje sie ok 15 min (aldente ok 10).

W miedzyczasie nagrzewamy patelke, pokrojoną wczesniej cebulke wrzucamy zeby sie zeszkliła, do tego dodajemy miesko, ktore szpatułką drobimy jak najmocniej (pozniej i tak sie sama rozpadnie).

Miesko z cebula przerzucamy do kolejnego garka (chyba, ze smazymy od razu w glebokiej patelni) i wlewamy sos, podgrzewamy caly czas mieszajac i dodajac przyprawy (j.w.)

Makaron odcedzamy i polewamy małą ilościa zimnej wody, zapobiegnie to skleju sie pozniej makaronu).

Podawać z białym winem i koronkowymi stringami (wersja dla pan;p)

Artur_N, Wydział Technologii Żywności SGGW.

hahahaha ;D

Na górę