autor: Hats » 2020-03-18, 10:30
Polecam lazanię, nie jest wcale taka trudna.... Oto podstawowe składniki:
*Platki lazanii:
*mięsko mielone doprawione przyprawami, polecam paprykę oraz świezy pieprz
https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pi ... prz-kubeba
*szpinak doprawiony czonkiem,sola ,pieprzem i odrobiną mleka
*sos beszamelowy: do białej zasmażki (margaryna roztopiona-ok 1/4 kostki i do tego wrzucamy 2-3 łyżki mąki mieszamy energicznie+sól,pieprz i co tam lubisz) dolewamy zimnego mleka nie duzo na poczatek ok pół szklanki i mieszamy,potem w miare potrzeb dodajemy mleko w zaleznosci jaki gesty sos chcemy
Płatki lazani ukladamy warstawmi na przemian z mieskiem,szpinkiem,sosem i tak kilka warstw.Pierwsza warstwa to sos,potem platki ,potem mięsko,platki,szpinak,platki sos itp .Sosu ma byc duzo aby calość ładnie się "ugotowała" i platy lazani nie byly twarde.
Na końcu polewamy calość jeszcze sosem (ja tu wykorzystałam wczorajszą resztkę sosu pomidorowego,ale może być beszamel i kladziemy serek żłty.Przykrywamy folią ,którą nakłówamy w 2,3 miejscach i do piekarnika na ok 30-40 min.Trzeba sprawdzać widelcem czy miekkie:
Polecam lazanię, nie jest wcale taka trudna.... Oto podstawowe składniki:
*Platki lazanii:
*mięsko mielone doprawione przyprawami, polecam paprykę oraz świezy pieprz https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-kubeba
*szpinak doprawiony czonkiem,sola ,pieprzem i odrobiną mleka
*sos beszamelowy: do białej zasmażki (margaryna roztopiona-ok 1/4 kostki i do tego wrzucamy 2-3 łyżki mąki mieszamy energicznie+sól,pieprz i co tam lubisz) dolewamy zimnego mleka nie duzo na poczatek ok pół szklanki i mieszamy,potem w miare potrzeb dodajemy mleko w zaleznosci jaki gesty sos chcemy
Płatki lazani ukladamy warstawmi na przemian z mieskiem,szpinkiem,sosem i tak kilka warstw.Pierwsza warstwa to sos,potem platki ,potem mięsko,platki,szpinak,platki sos itp .Sosu ma byc duzo aby calość ładnie się "ugotowała" i platy lazani nie byly twarde.
Na końcu polewamy calość jeszcze sosem (ja tu wykorzystałam wczorajszą resztkę sosu pomidorowego,ale może być beszamel i kladziemy serek żłty.Przykrywamy folią ,którą nakłówamy w 2,3 miejscach i do piekarnika na ok 30-40 min.Trzeba sprawdzać widelcem czy miekkie: