Grzane Piwo

Podgląd:


Odpowiedz

Emotikony
:) :( ;) :] :P :[ :zawstydzony: :padam: :chytry: :cool: :dobani: :ok: :krzeslem: :lol:
Wyświetl więcej emotikon

BBCode włączony
[Img] włączony
[URL] włączony
Emotikony włączone

Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Grzane Piwo

autor: dazgo » 2007-06-04, 21:28

Ale i tak uważam, że piwo powinno być schłodzone :) (jak inne napoje wyskokowe)

autor: trader » 2007-03-23, 09:34

Piter pisze:Znacie jakieś inne sposoby przygotowywania piwa, z miodem, z sokiem itp.
Przyprawa do grzańca, kupowana w sklepie. Wersja dla leniwych, ale też całkiem do rzeczy ;)

autor: Piter » 2007-03-23, 09:21

Eeeee tam Glitch, nie wiesz co dobre :P
Tylko pragnę wyjaśnić, że grzane piwo to "napój" sezonowy, potem oczywiście każdy wraca do tradycji czyli zimne piwko (takie ze szronem na szklance), pianą na dwa palce :] i gorącej kobiety ;)

autor: trader » 2007-03-23, 00:36

:D :D :D

A ja lubię raz na rok w zimę ;)

Re: Grzane Piwo

autor: Glitch » 2007-03-22, 23:50

Piter pisze:Spotkałem się z takim przepisem na grzane piwo
Profanacja

autor: dazgo » 2007-03-22, 23:16

YAK - grzane piwo - jak dla mnie porażka, wogóle nie lubię ciepłych napojów poza kawą i herbatą, a alkohole na ciepło to dla mnie obrzydlistwo :D
Nie ma to jak whisky w temperaturze max pokojowej :D rozgrzewa też nieźle :D

Grzane Piwo

autor: Piter » 2007-02-28, 17:55

Spotkałem się z takim przepisem na grzane piwo:
1. 0,5l piwa
2. 2 łyżeczki cukru
3. Pół łyżeczki cukru waniliowego
4. Zamiast cukru waniliowego można użyć cynamonu w zależności od gutów.
5. Kilka goździków (nie zardzewiałych ;) ) 2-3

Piwo nalać po ściance garnka, tak aby się nie spieniło.
Dodać pozostałe składniki. Mieszając uważnie obserwujemy, aby nie przesadzić z podgrzewaniem.
Zbyt ciepłe piwo nie nadaje się do picia. Jeśli natomiast przypadkiem zagotuje się, to możecie wylać i całą operację zacząć od nowa. Zagotowane piwo "waży" się czy coś takiego, po prostu jest niedobre :P
Tak właśnie robiłem. Nie bez problemów oczywiście.
Najpierw dodałem cynamonu... hmm piwo zrobiło się mętne i nieładne, a smak.... cóż jaki wygląd taki smak.
Drugim razem już bez cynamonu, ale... piwo mi się zagotowało, smak oczywiście do dup...
No i trzecie podejście. Bez cynamonu, nie za bardzo podgrzane... rezultat ? :piwo: :super:
Moje pytanie do was:
Znacie jakieś inne sposoby przygotowywania piwa, z miodem, z sokiem itp.

Ale uwaga te przepisy mają być sprawdzone przez was.
Nie zależy mi na gotowym przepisie z książki, bo tego jest pełno, chcę wasze sprawdzone przepisy ;)

Na górę